Jezus is mijn ‘go-to-guy’

geplaatst in: Blogs | 0

Kijken jullie wel eens Pawn Stars, Storage Wars of iets dergelijks? Ik vaak als ik kan. Maar dan wel als mijn vrouw en kinderen al op bed leggen. Alleen dan ben ik heer en meester over de tv… Het leukste vond ik altijd Cajun Pawn Stars op History Channel (helaas wordt de serie niet meer uitgezonden), over een pandjeszaak in het Amerikaanse Louisiane, gerund door ‘Big Daddy’ DeRamus.

 

Pingelen om spulletjes

Heerlijk om te zien hoe er gepingeld wordt om oude spulletjes, die mogelijk antiek zijn en een bom duiten kunnen opleveren. Het mooiste vind ik het als de baas een vriend, een ‘buddy of mine’, moet invliegen om een taxatie te doen. Dan is het even spannend hoeveel, bijvoorbeeld een oude oorlogshelm, waard is. Meestal zie je die taxateur dan uiteindelijk zeggen: “Ik denk dat je voor zo’n helm wel kunt krijgen…”

En dan hoor je het bedrag pas ná de reclame. Bah!

 

Naartoe-Gaan-Gast

Maar goed. Laatst hoorde ik zo iemand op tv zeggen: “Als Big Daddy moet weten wat iets waard is, dan ben ik zijn go-to-guy.” Een Go-To-Guy, een Naartoe-Gaan-Gast, iemand waar je naartoe gaat als je het echt niet meer weet. Iemand ook die blijkbaar precies weet wat iets waard is. Wat een schitterende term!

 

Wil je dat?

En, je zag ‘m al aankomen, Jezus is dus mijn Go-To-Guy. Als ik mezelf waardeloos voel, als ik mezelf of mensen om me heen in puin vind, dan raap ik alles bij mekaar en ga ik naar mijn Go-To-Guy. Hij kijkt er nog even naar, knikt een beetje, en dan komt er een lach op zijn gezicht. “Weet je”, zegt hij, “helemaal nieuw is dit van onschatbare waarde, maar er zit wel wat slijtage op. Weet je wat? Ik maakt het helemaal nieuw. Wil je dat?”

“Weet je wat? Ik maakt het helemaal nieuw. Wil je dat?”

 

Breng het bij Jezus

Sorry, misschien een beetje flauw om het zo te omschrijven. Maar zo merk ik dat het in mijn leven werkt. Als ik het maar bij Jezus breng, dan krijgt het waarde. Dan wordt het op de juiste waarde geschat. Dan krijgen de dingen zin. Ook al zie je het zelf nog niet. Ook al moet het eerst weer nieuw gemaakt worden (en dat doet altijd een beetje pijn).

 

Je bent het waard!

Jezus zelf zegt: “Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven” (Mattheus 11:28). Het Griekse woord voor ‘rust’, dat in de Bijbel wordt gebruikt, betekent dan zoveel als ‘kalm worden, in de geduldige afwachting’. Dat vind ik mooi. Onze Go-To-Guy neemt de tijd om ons te taxeren. En ik weet nu al wat Hij gaat zeggen: Je bent het waard!

 

Deze blog verscheen eerder op MijnKerk.nl